CHP'Lİ BELEDİYELER

İbrahim Karamemet

İstanbul Büyükada’da bir protesto vardı. Ne protesto ediliyordu. CHPli Adalar Belediyesi. Niye protesto ediliyordu?.. Çok şaşıracaksınız, işte basın acıklamaları:

Gecmiş dönemde atölye baskını ile gündeme gelen Adalar Belediyesi’nin sanat düşmanı tutumu başkanlık seçimininin yenilenmesinden sonra da devam etmiş ve göreve gelir gelmez Büyükada’da gezi direnişi anısına yapılan dilek ağacını kestiren Atila Aytaç belediyede yıllardan beri süregelen sanat düşmanlığı geleneğini devam ettirmiştir.

Emanet resim, heykel kaybı (!) ve sanat eserine saldırıları herkes tarafından bilinen Adalar Belediyesi son olarak yaşamını resim yaparak sürdüren Kamil Tekbaş’ın Belediye Başkanı Atila Aytac tarafından uzun süre uğraşılması sonucu Büyükada’dan uzaklaştırılması ve geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Adalar Sokak Festivali’nde Cemil Güntepe’nin Büyükada’da yaptığı barış heykelinin İBB tarafından kaldırılmasına göz yumması ile de bilinen sanat ve sanatcı karşıtı tutumunu devam ettirmiştir.

Adalar Belediyesi’ne emanet ettiğimiz heykeli aylar sonra çöpte bulduk. Bu eylemler gerçekleştirilirken, Danıştay’ın yıkım hükmünü içeren kararının uygulanmasası, kaçak yapılara göz yumulması, turistik tesis inşası amacı ile  bazı arazilerin topoğrafik yapılarının bozulması adaların akülü ve motorlu araç cehennemine dönmesi gibi konularda hiçbir tedbir alınmaması, buna karşılık muhalif sanatçıların hedef secilerek performans sergilemelerinin engellenmesi doğaya, çevreye ve santa duyarlı bireyler tarafından düşündürücü bulunmaktadır.

Eylemimize tüm İstanbul halkının desteğini bekliyoruz.

Büyükada Forumları

Gene CHP li bir önceki belediye başkanı zamanında herşeye rağmen yeterli olmasa da birşeyler yapılıyordu. Büyükada’da bir Ada Evi vardı. Faal bir kültür merkezi idi. Yirmi metre yanında da Belediye Kültür Merkezi. Geçen dönemde dahi Belediye Kültür Merkezi’ne gittiğinizde her belediyede rastladığımız asalaklar görevlilerin pineklediğini görürdünüz. Diğer özel işletme olan Ada Evi’nde ise hemen her zaman bir faaliyet olurdu. En önemlisi de İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olduğu dönemde törenle açılan daimi kalacak olan Adalar tarihi fotoğraf sergisi bulunmaktaydı. Belediyenin baskıları ve ilgisizliği sonucu Ada Evi neredeyse bütün fonksiyonunu yitirmiştir. Belediye Kültür Merkezi ise zaten bir pinekleme mekânıydı, fonksiyonunu sürdürüyor.

Sanatın ve kültürün bir belediyenin birincil görevi olmadığını düşünenler olabilir(!). Bunun dünya çapında kabul görmüş bir somut yanıtı var. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya daha şehirleri yıkıntı halindeyken ilk iş olarak yarısı yıkılmış olan Berlin Opera binasını, müzelerini ve Berlin Kütüphanesi’ni restore etmiş ve izleyicilere açmıştır. Acaba neden?.. Daha vahim olanı ise basın açıklamasının son paragrafıdır. Belediye seçimlerinden önce Kemâl Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin düşündükleri yeni adayın adaları ranta açma eğilimi olduğu  konusunda çok uyarılmış ama, hiçbir karşılık alınamamıştı.

İktidarın yolu belediyelerin çalışmalarından geçer. Bunun en somut örneği İstanbul ve Eskişehir’de yaşanmıştır. Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanı saçilmesi ve günlük uygulamalarındaki başarısı AKP yi iktidar yapmıştır.  Aslında Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı büyük bir iş yoktu. İstanbul’un çöp sorununu halletmiş ve bir şans eseri o yıllarda yağan bol yağmurlar sonucu İstanbul’un ezeli su derdi ortadan kalkmıştı. Bir de unutulmamalı Akbil kullanımı yoğunlaşmıştı.

Eskişehir’de ise başka bir somut örnek ortaya çıktı son seçimlerde. Yılmaz Büyükerşen’in belediye başkanlığı başarısı mâlum. Bu başarı yalnızca şehir merkezinde değil, Eskişehir ili tamamında kendini gösterdi ve tarihinde ilk olarak CHP son genel seçimlerde il düzeyinde öne geçti.

Buna karşılık seçmenin yüzde ellinin üstünde, hatta birçok yerde çok üstünde oyla seçtiği CHP belediye başkanları büyük hayâl kırıklığı yaratmıştır. Bunun en yoğun ve somut sonucu göz kırpmaya başlayan ve yakında gerçekleşecek olan Genel seçimlerde ortaya çıkacaktır. CHP nin kendini kurtaramadığı yanlış eğilimleri var. Bunlardan biri de belediye hizmetleri konusunda tam seferber olamaması ve birçok yerde CHP ye yakışmayacak başkanlarda ısrar etmesi. Örneğin en yüksek oy yüzdesi oranıyla seçilmiş Beşiktaş Belediye başkanı acaba ikinci kez aday gösterilse yüzde kaç oy alır veya hatta seçilebilir mi?.. Dikili, Urla ve hatta yaptığı onca olumlu çalışmalarına rağmen İzmir belediye başkanlarının tekrar seçilme şansları ne kadardır?. Adalar belediye başkanı aynı kişi olursa tekrar seçilme şansı ne kadardır?.  Onurlu bir davranış göteren Datça belediye başkanı neden istifa etti?.. Daha önemlisi bu gibi bazı CHP belediye başkanlarının yaratmış olduğu seçmen tahribatı telâfi edilebilecek mi?.

Gelelim tekrar Ada eylemine. FERMAN BELEDİYENİNse, SOKAKLAR BİZİMDİR sloganı ile yapılan eylemde Büyükada saat meydanında sokak üzerinde yediden yetmişe resimler yapıldı. Kimi çizdi, kimi boyadı. Tiyatro Simurg oyuncuları şiirler okudu. Bu eylem belli aralıklarla yaz boyunca tekrarlanacak. Amaç olabildiğince çok kişinin duyması. Ama herkesden önce CHP bu gibi eylemlerden ders çıkartmalı.

Bilmem anlamı algınabilecek mi?

Son söz: Bu eylemi organize eden ve katılanların tamamı CHP ye oy vermiş kişilerdi.