Ormanda ihale skandalı... Ankara’da bile yok
Ankara’da yapılan karayollarının çevresindeki ağaçlandırma bölgelerindeki fidanların sulanması amacıyla yapılan ihalenin yüzde 3.8 çok düşük bir kırımla verildiği belirlendi. İhalede arazöz koşulunun şişirilerek, şirketlerin katılmasının ve dolayısıyla rekabetin engellendiği ihlal edildiği ileri sürüldü.
Orman Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Ankara Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, Ankara Çevre Otoyolu ve Bala İlçesi’nde karayolu çevresindeki ağaçlandırma bölgelerindeki fidanların sulanması için yapılan ihale geçtiğimiz Mayıs ayında açıldı.
İhalenin idari ve teknik şartnamelerinde Ankara Çevre Otoyolu ile Bala bölgesindeki karayollarının kenarı altı ayrı bölgeye bölündü. Ancak bu bölgeler bir bütün olarak ihale edildi. İhaleye katılmayı düşünen şirketlerden istenen arazöz sayıları da şöyle belirlendi:
• Bala ATM Şefliği Ankara Çevre yolu K4-K7 Ağaçlandırma Sahası İçin EN AZ 20 Adet Sulama Tankeri
• Sincan ATM Şefliği Ankara Çevre Yolu K1-K4 ve K7-K8 Ağaçlandırma Sahası İçin ENAZ 20 Adet Sulama Tankeri
• Sincan ATM Şefliği Çevre Yolu K12- K16 , Yargıtay ve Sirkeli Bağlum Ağaçlandırma Sahalarında ENAZ 18 adet Sulama Tankeri
• Sincan ATM Şefliği Belören Ağaçlandırma ve Bucuk Bal Ormanı Sahalarında ENAZ 5 adet Sulama Tankeri
• Sincan ATM Şefliği Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Ağaçlandırma Sahasında ENAZ 9 adet Sulama Tankeri
• Elmadağ ATM Şefliği Ankara Çevre Yolu K8-K12 Ağaçlandırma Sahasında En AZ 11 adet Sulama Tankeri
İhaleye katılmak için 9 şirket dosya satın alırken, bunlardan sadece 4’ü teklif verdi. Yaklaşık maliyeti 461 bin 993 lira olan maliyet, sadece yüzde 3.8 kırımla, 441 bin 180 lira üzerinden Baran-K İnşaat Orman Ürünleri Hafriyat Nakliyat Emlak Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne verildi.
Orman İşletme Müdürlüğü’nün ihaleye çıkartılan bölgede aynı anda sulama yapmak için şirketlerden 83 tane arazöze sahip olması koşulunu koyduğunu belirten bir şirketin yetkilisi,“Türkiye’de bu kadar sulama tankerine sahip şirket yok. Ankara’nın bütününde bile bu kadar arazöz herhalde yoktur. Arazöz sayısı çok yüksek tutulduğu için birçok şirket ihaleye katılamadı” dedi.
İsminin yazılmasını şimdilik istemeyen şirketin yetkilisi, ihaleyi alan şirketin kaç arazöze sahip olduğunun araştırılmasını istedi.