Niye aday çıkmıyor? Danıştay'da AKP-Cemaat savaşı!
Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir yüksek yargı kurumu aday çıkmadığı için başkanını seçemezken, olayın altında AKP ve Gülen Cemaati arasındaki çekişmenin yattığı belirtiliyor
Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir yüksek yargı kurumu aday çıkmadığı için başkanını seçemezken, olayın altında AKP ve Gülen Cemaati arasındaki çekişmenin yattığı belirtiliyor. AKP’nin, 12 Eylül Referandumu ile cemaat üzerinden yüksek yargının kontrolünü ele geçiren AKP'nin, çıkan çatışmanın ardından kontrolü cemaatin elinden almaya çalıştığı kaydedildi. CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar da “AKP Cemaat çatışması var, deniyor” dedi.
Her başkanlık seçimi döneminde çok sayıda adayın çıktığı ve aylarca süren seçimlerin yapıldığı Danıştay’da geçen hafta yapılan seçimde başkan adayı çıkmadı. Seçim, dün tekrarlandı ama yine aday çıkmadığı için seçim önümüzdeki haftaya bırakıldı.
AKP KONTROLÜ GERİ ALMAYA ÇALIŞIYOR
Yüksek yargı kulislerine göre; olayın arkasında AKP ve Gülen Cemaati arasındaki çekişme yatıyor. AKP, 12 Eylül 2012’de yapılan anayasa değişikliği ile yüksek yargının yönetimini yeniden yapılandırdı. Cemaat, bu değişikliğin ardından yapılan seçimlerde Danıştay üyeleri arasında ağırlığı ele geçirdi. Benzer bir durum Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSYK) ile Yargıtay’da da yaşandı.
O dönem AKP’ye yakın yargıçlar ile cemaate yakın olanlar ittifak yaptı ve kullanılan blok oylarla AKP ve cemaatin istediği kişilerin başkanlık başkanlıkları paylaştı. Ancak PKK terör örgütüyle yapılan Oslo görüşmelerinin ardından ittifak bozulmaya başladı. Yargının, Oslo görüşmelerini yürüten Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile yardımcılarını ifadeye çağırması ile çatışma çıktı. Çatışmanın çıktığı tarihten bu yana AKP, yüksek yargıdaki kontrolü geri almaya çalışıyor.
Danıştay’da yaş haddinden emeklilik nedeniyle 6 dolayında üyelik boşaldı. Üyeliklere cemaate yakın isimlerin seçilmesi gündeme geldi. Ancak AKP, bu seçimleri engelliyor. HSYK üyesi olan Adalet Bakanı ile bakanlık müsteşarının ağırlığını koyması nedeniyle HSYK ikiye bölündü ve aylardır Danıştay üyeleri seçilemiyor.
YASA DEĞİŞİKLİKLERİ CEMAATE KARŞI
Hükümet, yargıdaki dengeleri değiştirmek için önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilen yasa tasarısını da gündeme getirdi. Bu yasayla cemaate yakın isimlerin seçilmesini engellemek için Danıştay üyeliği için gereken süre 20 yıla çıkartıldı.
Hükümet ayrıca, yasayla cemaatin Danıştay yönetimindeki etkisini azaltmak için referandumdan sonra kurulan Danıştay Başkanlık Kurulu’nu da kaldırdı. Böylece yeniden, referandum öncesine sisteme dönüldü ve tekrar başkanlar kurulu kuruldru.
Başkanlık Kurulu, Danıştay Başkanı, üç daire başkanı ve iki üyeden oluşuyor. Başkanlar kurulu ise başkan ve daire başkanlarından oluşacak. Hükümetin böylece cemaatin yönetimdeki ağırlığını kırmayı amaçladığı belirtilirken, cemaat de buna misilleme olarak başkanlık seçimini kilitleme kararı aldı. Cemaatin bu kararının ardından üyelerden aday çıkmaması, çıkmamaya cesaret edememesi ve üyelerin bir aday göstermemesi nedeniyle Danıştay Başkanlığı için aday çıkmayınca iki haftadır seçim yapılamadı.
Aday çıkmamasının bir başka nedeninin de referandumun ardından Danıştay üyeliği için sürenin kısaltılması ve ardından seçilen üyelerin başkanlığına aday olmak için gerekli süre koşulunu taşımıyor olmasının olduğu kaydedildi.
AKP’nin HSYK’yı ikiye bölerek hakim ve savcılar için iki ayrı kurul oluşturma planının altında da cemaatle çatışmanın yattığı iddia ediliyor.
“AKP CEMAAT ÇATIŞMASI VAR”
Bu arada, Danıştay’a ilişkin yasa değişikliklerinin görüşüldüğü önceki günkü Meclis Genel Kurulu toplantısında da muhalefet milletvekilleri, AKP’nin çelişkili düzenlemeleri niye yaptığını gündeme getirdi. Ancak milletvekilleri sorularına yanıt alamazken, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, şunları söyledi:
“Kadrolaşma anlayışıyla hukuk, adalet olmaz değerli arkadaşlarım. Bugün bakıyorsunuz, Danıştay Başkanlığı seçimi yapılamıyor. Neden? Çünkü ‘Orada cemaat-Hükûmet çatışması var’ deniyor. Eğer bir ülkenin en üst idari yargı organının başkanının seçiminde cemaat tartışmaları yaşanıyorsa yazıktır o ülkeye, yazıktır o ülkenin yargısına.”
“160 KİŞİNİN İNTİKAMI”
MHP Grup Başkanvekili Faruk Bal’ın Danıştay üyeliğine seçilmek için hakim ve savcı olarak 20 yıl çalışma koşulunun niye getirildiği konusunda sorularına yanıt verilmediğine dikkat çeken CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Danıştay’da başkan adayı çıkmaması konusunda, “Bana kalırsa bu, 160 kişinin intikamıdır. 160 kişi belli bir anlayıştan gelmiştir. O açıdan, biraz da Yargıtayda aynı anlayış içerisinde denge sağlamak için bu yirmi yıllık sürenin getirildiğini düşünüyorum” dedi.