KATLİAM YAPAN BOKO HARAM'A SİLAHLAR NEREDEN GİTTİ

KATLİAM YAPAN BOKO HARAM'A SİLAHLAR NEREDEN GİTTİ

Radikal İslamcı Boko Haram örgütünün Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Baga kentinde gerçekleştirdiği son saldırılarda 2 binden fazla kişiyi öldürdüğü belirtildi.

Boko Haram'ın Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Baga kentine saldırıları beşinci gününe girdi. Yetkililer Nijerya-Çad sınırında 'büyük bir insani kriz' yaşandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırıları kınarken, akıllara gelen şüphe ürküttü. Başbakanlık döneminde başdanışmanı olan Mustafa Varank'ın, THY özel kalemi ile olan tapesi bugün yaşananları hatırlattı.

Bölgeden gelen bilgiler 10 bin kişilik Baga kentinin radikal İslamcı militanlar tarafından neredeyse tamamen yakıldığı yönünde.

Baga kentinin bağlı olduğu Borno eyaleti Senatörü Maina Ma’aji Lawan, BBC’ye yaptığı açıklamalarda Baga kentinden yaklaşık 10 bin kişinin kaçtığını söyledi.

“Çad yetkilileri gelenlere sığınacak yerler hazırlamaya çalışıyor ancak çok sayıda insan soğukta kalmış durumda” diyen Lawan, Nijerya güçlerinin de Boko Haram’dan kaçan Baga halkına ulaşamadığını söylüyor.

Boko Haram’ın Baga saldırılarında kaç kişinin öldüğü konusunda ise çelişkili bilgiler geliyor. BBC’ye konuşan Baga yerel yönetimi yetkilisi Musa Alhaji Bukar, ölü sayısının 2 bini geçtiğini iddia etse de bölgeden gelen diğer bilgiler sayının yüzlerle ifade edilebileceğini söylüyor.

Türk Hükümeti 2014 yılı ortalarında Boko Haram'ın mal varlıklarını dondurmuş olsada.5 günde 2bin kişinin katledildiği Nijerya’ya bu silahların nereden geldiği merak konusu oldu. Akıllara Erdoğan’ın başdanışmanı VARANK’ın tapesi geldi..

Radikal İslamcı örgütün Nijerya-Çad sınırının kuzeydoğu bölgesindeki 16 köyü yerini tamamen ele geçirdiği ve bu nedenle Nijerya ordusunun bölgeye girmekte zorlandığı da gelen bilgiler arasında.

Boko Haram militanları Baga kentine yönelik saldırılarına Cumartesi günü başlamış ve yoğun çatışmaların ardından askeri kışladaki Nijerya birlikleri bölgeyi terk etmişti.

KOALİSYON GÜÇLERİ VARDI

Baga şehri Boko Haram’a karşı mücadele için stratejik öneme de sahipti. Nijerya, Çad ve Nijer’in oluşturduğu askeri koalisyonun birlikleri burada bulunuyorlardı.
Ancak saldırıların başladığı sırada bölgede sadece Nijerya askerlerinin olduğu tahmin ediliyor.

Üç ülkenin 1998’de oluşturduğu koalisyonun o dönemdeki amacı Çad Nehri’ndeki kaçakçılık faaliyetlerini engellemekti. Ancak Boko Haram’ın güçlenmesiyle birlikte koalisyon da örgütü hedef almaya başlamıştı.

Boko Haram saldırıların yoğunlaştığı Borno dahil toplam üç eyalette 2013’ten bu yana olağanüstü hâl uygulaması var.

Kaynak:Tercüman 

Kaynak:Haber Kaynağı