İçki Yasakları Bugün Başlıyor
Kamuoyunda DÖRDÜNCÜ MURAT yasakları olarak da adlandırılan İÇKİ YASAKLARI nda 90 günkük geçiş süreci bugün tamamlanıyor. Yasaklar bu gece 24:00 te başlıyor
İçki satışını saat 22.00 ile sabah 06.00 arasında yasaklayan uygulama bu akşam devreye girecek ancak, bu gece 24.00’a kadar alkol satışı serbest olacak. Yani yasak saat 24.00’dan sonra sabah 06.00’ya kadar sürecek. Böylece ilk satış yasağı 6 saat uygulanmış olacak. 10 Eylül akşamı ise içki satış yasağı saat 22.00’den itibaren uygulamaya girmiş olacak
İçki yasaklarını düzenleyen yasa haziran ayında yürürlüğe girmişti. Yasanın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında verilen bir önerge ile içkinin ‘perakende’ olarak saat 22.00’den sonra satışını yasaklayan düzenleme yapılmıştı. Düzenleme için de 90 günlük bir geçiş süreci konulmuştu. O süre bu gece yarısı (9 Eylül) doluyor.
İçki satışına getirilen saat sınırlaması perakende olarak satış yapılan büfe, market, bakkal gibi yerlerde geçerli olacak. Bir restaurantta yemek yenilirken içilen içkide saat sınırlaması olmayacak. Ancak saat 22.00’den sonra büfeden içki satılamayacak. Bu yasağa uymayanlara ise idari para cezası uygulanacak.
Yasağı ihlal edenlere 29 bin 303 lira ile 146 bin 527 lira arasında para cezası var.
Bunun nasıl kontrol edileceği ise çok net değil. Tütün ve Alkol Kurumu’nun (TAPDK) çıkardığı yönetmelikte sadece yasada yer alan içki satışının 22.00 ile sabah 6.00 arasında satışının yasak olduğuna yönelik ifade yer alıyor. Uygulamaya yönelik yeni mevzuat çalışmasının tamamlandığı, ancak imzaya daha sunulmadığı öğrenildi. Sektör yetkilileri yerinde denetim ve Fiş kontrolü üzerinden denetimlerin yapılabileceğini belirtiyorlar
Cezayı TAPDK kesecek. Yasakla ilgili düzenleme hazır hale getirildi, ancak daha imzaya sunulmadı. Ceza uygulamasında yasağı ihlal eden işletme sahibinin mali durumunun da göz önüne alınacağı belirtiliyor. Cezalara ilişkin düzenleme de 4733 sayılı yasanın 5. Maddesinin K fıkrasında düzenlenmiş durumda.
Peki Alkol Yasası neler getirecek? İşte madde madde yasaklar.
- Alkollü içkiler 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacak.
- Kanun kapsamına giren ürünlerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur. Bu fıkradaki mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmaz
- Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun, reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yasaklanıyor. Bunları özendiren, teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacağı hükme bağlanıyor.
- Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek.
- 18 yaşın altındakilere içki satışı yapılamayacak. On sekiz yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında çalışamayacak.
- Alkollü içkiler, sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilmekle birlikte, tesis sınırları dışında tüketilmek üzere satışı yapılamayacak. (Piknikte, parkta, kır ve köy düğününde içki tüketiminin bu hükümle yasaklanacağı yorumu yapılıyor.)
- Alkollü içkiler işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satılamayacak.
- Tıpkı sigara gibi, alkollü içkilerin ambalajı üzerine zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.
- Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.
- Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.
- Yasanın en fazla itiraz edilen maddesini alkolün perakende satışının 22.00 ile 06.00 saatleri arasında yasaklanması oluşturuyor.
- Yasaklara uymayanların ürünlerinin kamuya geçirilmesi bir başka itirazı oluşturuyor. Örneğin içki şişesinin üzerine uyarı yazısını koymayanların şişelerine el konulacak.
- İşletme üçüncü bir kişiye satıldığında ya da markasını değiştirdiğinde içki satış ruhsatını, yani kazanılmış hakkını kaybedecek ve yeni sınırlamalar çerçevesinde başvuru yapmak zorunda kalacak.
- Yol kenarlarında içki satışının yasaklanmasını da içeren düzenlemenin, yol kenarındaki çok sayıda plajda da içki satılamaması sorununa neden olacağı ileri sürülüyor.