Erdoğan'ın Dış Politikası Çöküyor
AKP DIŞ POLİTİKASI İFLASA GİDİYOR
Cuma Hikmet
Cuma Hikmet
Devrik lider Mursi'ye göre yeni askeri yönetimi Erdoğan'dan başka tüm dünya ülkeleri kabul edip desteklerken,bir tek Erdoğan yeni Mısır Yönetimi ile ilişkilerini her geçen gün dahada gerecek açıklamlarda bulunmuştu. Geçtiğimiz Ağustos ayında başlayan gerginliğin temel nedenleri arasında , o tarihlerde Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın büyük rolü bulunmakta.
ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI YAKIŞIKSIZ, MESNETSİZ, AKLI BAŞINDA DEĞİL
ABD, "Mısır'da Muhammed Mursi'yi deviren darbenin arkasında"İsrail var" diyerek başlattığı tartışmaya ilk tepki Mısır Başbakanından gelmiş ve Erdoğan hakkında çok ağır sözler sarfetmişti. ""Başbakan Erdoğan'ın son açıklamalarının hiçbir temeli yoktur ve aklı başında, haklı hiçbir kimse tarafından kabul edilemez." diyen Mısır BaşbakanıHazım el Biblavi'nin ardından ABD'de Erdoğanı sert bir şekilde eleştirmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Erdoğan'ın açıklamasını şiddetle kınadıklarını söyledi, "İsrail'in sorumluluğu olduğunu söylemek yakışıksız, mesnetsiz ve yanlıştır" şeklinde çok ağır ifadeler kullanmıştı. Mısır ile ilişkiler tarihte hiç gelmediği bir noktaya bu gün gelmiş oldu. Önce Mısır Türk Büyükelçiyi istenmeyen adam ilan etti, ardından da, Türk Dışişleri aynı karşılığı verdi. Böylelikle Erdoğan iktidarı çok eski dostluğun olduğu bir ülke ile daha arayı açmış oldu.
BİR UYARI DA MACARİSTAN'DAN
AKP iktidarının son bir kaç yılda iyice anlaşılmaz hale gelen dış politikası sadece Mısır ile gerginlik yaratmadı. Irak yönetimi ile bozulan ilişkilerin ardından Suriye ile gelinen nokta ve bir çok arap ülkeleri ile ilişkilerin buz kesmesinin ardından dün Macaristan'dan da Türkiye'ye uyarı geldi.
BU MAKALE DE NEYİN NESİ?
Türk Dışişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (SAM) İngilizce yayın yapan sitesinde yayınlanan bir araştırma Ankara-Budapeşte ilişkilerinde gerginliğe neden oldu.
Norveç asıllı Amerikalı öğretim üyesi Sabrina Ramet tarafından kaleme alınan 33 sayfalık araştırma, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini incelerken, Macaristan hakkında da “bugünkü koşullar dikkate alındığında Macaristan’ı kavramın geleneksel olarak taşıdığı anlamda çoğulcu ve demokratik bir ülke olarak tanımlamak mümkün değildir” tanımlamasını yapıyor.
TÜRK BÜYÜKELÇİ MACAR DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI
Macar basınına yansıyan haberlere göre Budapeşte Dışişleri Bakanlığı da Ankara’da yayınlanan makalenin ardından Budapeşte Türkiye Büyükelçisi Şakir Fakılı’yı bakanlığa çağırarak bu konuda bilgi istedi.
Bbc'deverilen haberde, Macar basınına yaptığı açıklamada bakanlık sözcüsü müsteşar Szabolcs Takács Türk büyükelçisinden, “son zamanlarda çok olumlu bir gelişme seyri izleyen iki ülke arasındaki ilişkilerle bağdaşmayan ve Macaristan hakkında olumsuz bir izlenim yaratan bu makalenin neden yayınlandığının sorulduğunu “ söyledi.
Türkiye’nin Budapeşte büyükelçisinin verdiği yanıt ise, “bu kurum Türk dışişleri bakanlığına bağlı bir araştırma merkezi olmakla birlikte, yayınlanan makalenin Ankara’nın resmi tavrı olmadığı” yönündeydi.
Macar Başbakanı Viktor Orbán Aralık ayında Türkiye'yi ziyaret edecek.