Direndiler Kazandılar!
Çanakkale İdare Mahkemesi Karabiga’da yapılmak istenen termik santral hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ÇED olumlu kararını oybirliğiyle geçersiz kıldı.
Karar hakkında konuşan Karabiga Çevre Platformu sözcüsü Aslı Badem uzun yıllardır devam eden mücadeleleri için bu gelişmenin olumlu bir etki yaratacağını ve ülkenin dört bir yanında mücadele edenlere de umut ve güç vermesini istediklerini söyledi.
Uzun süredir termik santrale karşı mücadele eden, ÇED toplantılarını engellemekten yürüyüşlere kadar birçok eylem yapan Karabiga halkı termik santrali istemiyor. Mahkeme tarafından alınan kararla birlikte artık bölgede termik santralin gündemden düşmesini istiyor.
Aslı Badem, Radikal gazetesinde Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş’ın devletin bir enerji politikası olduğunu vurgulayarak santralin, eksiklikleri tamamlandıktan sonra’ yeniden devam edeceğini’ söylemesine ilişkin de ortada bir mahkeme kararı varken belediye başkanının neden böyle konuştuğunu anlamadıklarını ve kendisini kınadıklarını ifade etti. Belediye başkanının giderek halkın değil şirketin belediye başkanına dönüştüğünü söyledi.
Karabiga beldesinde CENAL Elektrik tarafından kömürle çalışacak enerji santralı, liman, kül depolama sahası ve derin deniz projesi yapılmak isteniyor. Milli park alanları ve dünya mirası Kaz Dağları’nın bulunduğu bölgeye yapılmak istenen termik santral gündeme geldiğinden bu yana protesto ediliyor
Karabiga Çevre Platformu sözcüsü Aslı Badem sitemize yaptığı açıklamada şirketin hukuksuzluklarla süreci ilerlettiğini ifade etti. 26 Mart’ta belediyenin ruhsatsız çalışma nedeni ile şantiyeyi mühürlemesine rağmen şirketin harfiyat çalışmalarına devam ettiğini, kendilerinin ise 2 Haziran’da mahkeme heyeti ile birlikte alana giderek ruhsatsız çalışmayı bir kez daha belgelediklerini söyledi. Bu hukuksuz çalışmanın yöre halkına “şirketle baş edilmez” duygusunu yaymak için sürdürüldüğünü söyleyen Badem insanların iş, aş, ekmek diyerek ikna edilmeye çalışıldığını ancak sağlıktan, doğadan ve gelecekten önemli bir şey olmadığını düşünerek mücadeleyi sürdürdüklerini belirtirken mahkeme kararının hakkında ise ”bu daha başlangıç mücadeleye devam” dedi.
Çanakkale Çevre Hakkı Meclisi’nden Mehmet Öztürk de yaptığı açıklamada şirketin çevre ve şehircilik bakanlığı bürokratları ve belediye başkanını doğrudan etkilediğini ifade etti. CHP’li Belediye Başkanı’nın önceleri termik santral karşıtı mücadelenin öncülerinden olduğunu, eylemlerde yer aldığını ifade eden Öztürk şirketin girişimleri sonucu Başkanın zamanla fikir değiştirdiğini ve aktif bir termik santral savunucusuna dönüştüğünü söyledi. Aslı Badem’in ifadelerine göre de belediye başkanlığı mahkeme kararının duyurulması için anons yapılması isteklerini reddetmiş. Öztürk bürokratların da şirket lehine çalıştığını söylüyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’nün de daha önce halkın yaptırmadığı bir ÇED toplantısı sırasında ”toplantı yapılmıştı” tutanağı hazırlamaya çalıştığı ve halk tarafından tepki ile karşılandığını ve bölgeden jandarma eşliğinde ayrılmak zorunda kaldığını anlatıyor. Öztürk karara ilişkin ise şirketin hukukun etrafından dolanmayı deneyeceğini ancak halk istemediği sürece termik santrali yapamayacaklarını ifade etti.