Çocuk Gelin İstemiyoruz
Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretimde tüm liseleri kapsayan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirdi. Yapılan değişiklikle lise öğrencilerinin evlenmesinin önü açıldı. Daha önce evlenen öğrencilerin okulla ilişiği kesiliyordu. Yeni yönetmelikte ise
AKP’nin 4+4+4 sistemi bir yıl içinde karşı çıkanların tüm söylemlerini haklı çıkardı. Yıkım eğitim alanında gözle görünür hale gelirken, 4+4+4’ün cinsiyetçi-gerici yüzü her bir düzenleme ile daha fazla belirginleşiyor.
AKP’nin din derslerince türban takmanın önünü açması, kılık kıyafet yönetmeliği ile ise etek ölçüsü gibi kız çocuklarının bedenlerini denetlemeye yönelik yasakların korunmasının ardından ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde bu defa erken evliliği teşvik eden bir düzenleme yapıldı. 4+4+4’e karşı çıkan eğitim hakkı savunucuları bu eğitim sisteminin kız çocuklarının örgün eğitime katılımını engelleyeceği ve çocuk gelinlerin önünü açacağına dair söylemleri doğrulanıyor.
Çocuk gelin cehennemi
AKP’nin yaptığı düzenlemeye göre öğrenciyken evlenen öğrencileri kayıtları e-Okul üzerinden açık öğretim lisesine veya mesleki açık öğretim lisesine kaydırılacak. Bu uygulama doğrudan kız çocuklarını vuracak. Geçen yıl, 16-17 yaş grubunda evlenen erkek çocukların toplam evlenmeler içindeki oranı yüzde 0,3 iken, kız çocukların oran yüzde 6,7 oldu. Bu yaş grubunda evlenen erkek çocukların sayısı bin 903 olurken, söz konusu yaşlarda 40 bin 428 kız çocuğu evlendi. Türkiye’de 2012 verilerine göre 181 bini aşkın çocuk gelin olduğu ifade ediliyor.
AKP 4+4+4’ün propagandasını “zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarıyoruz” diyerek yapmış ancak kesintili eğitim sistemi ve açık lise uygulaması ile çocukların fiilen eğitim hakkından mahrum bırakılmasına zemin hazırlamıştı. Sadece 2012-2013 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde toplam 136 bin 115 öğrenci örgün eğitimden ayrılarak okulu bıraktı.
Kız çocukları eğitim hakkının gaspı konusunda erkek çocuklara göre çok daha kötü durumda. Sadece İstanbul genelinde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kentteki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki eğitime erişim ve devamın izlenmesiyle ilgili yapılan araştırma bunu gösteriyor. Araştırmaya göre 26 bin 109 çocuk liseye gitmesi gerektiği halde örgün eğitime devam etmiyor. Ortaöğretimde okula kayıtsız çocuk sayısı oranının en yüksek olduğu beş ilçe yüzde 16.2 ile Sultangazi , yüzde 9.9’la Arnavutköy, yüzde 9.8’le Esenler, yüzde 8.7’yle Sultanbeyli ve yüzde 8.5’le Esenyurt. Ortaöğretimde okula kayıtsız çocukların yüzde 51.96’sı kız, yüzde 48.4’ü erkek.