Bu belgeye göre Haliç'e AVM yapılamaz!
Yusuf Yavuz Yazdı; "Haliç AVM Yapılamaz!..."
Bu belgeye göre Haliç'e AVM yapılamaz!
Yusuf Yavuz
Haliç'e AVM, otel, yat limanı ve cami yapımını öngören Başbakan Erdoğan'ın "muhteşem proje"si, 2 Temmuz'da ihaleye çıkacak. Ancak Milli Savunma Bakanlığı'na tahsisli bölgedeki arazi ve binaların İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devrini öngören 2005 tarihli 'Kasımpaşa Takas Protokolü'ne göre bu projenin uygulanması mümkün değil. Balyoz davasından 20 yıl hapse mahküm edilen dönemin DKK Oramiral Özden Örnek ile Kadir Topbaş'ın imzalarını taşıyan protokole göre büyükşehir belediyesine devredilen alanda yalnızca sosyal amaçlı ve toplumsal kullanıma yönelik tesislerin yapımını taahhüt altına alınırken, Bakanlık yetkililerinin verdiği rakamlar da protokoldeki rakamlarla çelişiyor.
Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılan ve Tersane-i Amire adıyla anılan İstanbul Haliç'teki dünyanın en eski tersanesine AVM ve 5 yıldızlı otel yapılmasına ilişkin tartışmalar sürüyor. 2 Temmuz'da Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle 49 yıllığına ihaleye çıkarılması beklenen proje kapsamında, 2 yat limanı, 400 yüzer oda kapasiteli 2 ayrı 5 yıldızlı otel ile dükkanlar, restoranlar, sinema ve eğlence tesislerinin yanısıra 1000 kişilik cami ve otopark yapılması planlanıyor.
BAKANLIK ‘HALİÇ TERSANESİ KAPSAM DIŞI’ DİYOR
Konunun gündeme gelmesinin ardından Anadolu Ajansı'na bir açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan, Haliç Tersanesi’nin, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi kapsamındaki alanla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Projeyle Camialtı ve Taşkızak tersanelerini kapsayan alanın modern bir görünümle İstanbulluların hizmetine sunulacağı görüşünü savunan Tahan, “Haliç’e yapılacak bu kompleks, Haliç kıyılarının ve İstanbul’un güzelliğine güzellik, değerine değer katacak” dedi.
YÜZDE 10’U TİCARİ ALAN, YÜZDE 40’I OTEL OLACAK
Proje alanı içerisinde bulunan Aynalı Kavak Kasrı, Çorlulu Ali Paşa Cami, Divanhane Binası gibi tarihi yapıların restore edileceğini dile getiren Tahan, proje alanının yüzde 10'unun ticari alan, yüzde 40'ının ise otel yapımı için kullanılacağını belirterek, “916 Ada, 1. parselde bulunan ve tarihi Haliç Tersanesi olarak bilinen alan, 2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredilmişti. Bu alanın ihaleye konu olan alanla hiçbir şekilde ilgisi bulunmuyor. Tarihi Haliç Tersanesi tamamen projenin dışında kalıyor" diye konuştu.
ÖZDEN ÖRNEK İLE TOPBAŞ’IN PROTOKOLÜ BAKANLIĞI YALANLIYOR
Ancak proje konusu alana ilişkin Milli Savunma Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında 26 Nisan 2005 yılında yapılan 'Kasımpaşa Takas Protokolü'ndeki bazı rakamların Bakanlığın verdiği bilgilerle örtüşmediği ortaya çıktı. Balyoz davasında 20 yıl hapse mahkum edilen Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın imzalarını taşıyan protokolün 2. maddesine göre, Hazine adına kayıtlı olan ve Milli Savunma Bakanlığı'na tahsis edilen 1045 Ada, 1 nolu parselde bulunan 292 bin 460, 90 metrekarelik arazi, üzerindeki tesislerle birlikte büyükşehir belediyesine devrediliyor.
‘MÜLKİYETİ DEVREDİLEMEZ, SOSYAL AMAÇLI TESİS YAPILABİLİR’
Bakanlık Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan'ın verdiği bilgilerde "916 Ada" olarak belirtilen Haliç Tersanesi, söz konusu protokolde "1045 Ada" olarak belirtilirken, protokolün 3. maddesinde ise söz konusu arazinin büyükşehir belediyesine, "Mülkiyeti üçüncü taraflara devredilmemek, tarihsel doku bozulmamak ve sosyal amaçlı, toplumsal kullanıma yönelik tesislerin yapımı amacı ile kullanılması" taahhüdü ile devredileceği ve bu hususun tapu işlemlerinde göz önünde bulundurularak tapu kaydında yer almasının taraflarca sağlanacağının altı çiziliyor.
HALİÇ TERSANESİ’NİN YERİNİ KİM ŞAŞIRDI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce 6 Aralık 2010 tarihinde ihale edilen 'Taşkızak, Haliç ve Camialtı Tersaneleri Sosyal ve Kültürel Amaçlı Yeni Kullanım Ön Etüd Projesi'ne ilişkin duyuruda ise; "Beyoğlu İlçesi, Camiikebir Mahallesi, 166 Pafta, 1045 Ada, 1-6-7-8 parsellerde bulunan Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri ile 118 Pafta, 916 Ada, 1 parselde bulunan Haliç Tersanesi’nin Sosyal ve Kültürel Amaçlı Yeniden Kullanımına Yönelik Ön Etüd Projesi kapsamında 81.300 m²’lik inşaat alanı ve 161.600 m²’lik peyzaj alanı projelendirilmektedir" ifadelerine yer veriliyor.
‘MUHTEŞEM PROJE’ PROTOKOLÜN ÖZÜNE UYUYOR MU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ihale duyurusunda Bakanlığın "kapsam dışı" dediği Haliç Tersanesi'nin yanısıra Taşkızak ve Camialtı tersanelerinin de projelendirildiği belirtiliyor. Bakanlık yetkililerinin verdiği rakamlarla protokolde yer alan rakamlar birbiriyle çelişirken, ihale kapsamında yapılması planlanan tesislerin, protokolün özünü oluşturan "sosyal amaçlı, toplumsal kullanıma yönelik tesis yapımı" taahhüdüne uyup uymadığı ise önümüzdeki günlerde yanıtı en çok aranan soruların başında gelecek.